Forskare: Så påverkas kroppen om du börjar äta äpple varje dag

Att äta frukt varje dag är bra för hälsan, det vet de flesta om. Det är ett perfekt mellanmål för man behöver inte förbereda något särskilt, det är bara att hugga in.

På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa att frukt och grönt i allmänhet minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa typer av cancer – och generellt sett borde vi alla försöka variera kosten med mera frukt, bär och grönsaker.

Men när det kommer till just äpplen, finns det någonting ännu mer kittlande. Något som bör få alla att alltid ha äpplen hemma i fruktskålen!

Vi människor har alltid varit fascinerade av ålder som fenomen, och det är något man dagligen stöter på i vardagen där det ofta handlar om att man ska se och känna sig så ung som möjligt.

Se yngre ut

Tv och tidningar är fyllda av reklam för olika krämer och skönhetsprodukter och vi tipsas ständigt om nya dieter träningsformer som alla lovar samma sak: vi ska må bättre, känna oss piggare och i synnerhet yngre.

Men kanske har forskare nu hittat något som på allvar kan få oss att leva längre.

Kanske kan den där hemligheten ligga i – just det – äpplen.

Bild: Shutterstock

Stor studie

Det var i en studie som forskare lät möss konsumera 10 olika flavonoider, som bland annat verkar som antioxidanter i kroppen.

En av dessa antiinflammatoriska flavonoider var fisetin, som det finns mycket av i äpplen. När mössen konsumerade fisetin hände något. Mössen fick både längre liv och bättre hälsa.

Studien visade nämligen att fisetin minskade antalet åldrande celler hos mössen. Enkelt sagt är detta celler som har åldrats till den punkt då de inte längre kan delas och som kroppen brukar kunna hantera när vi är unga, men som byggs upp och orsakar problem och åldersrelaterade sjukdomar ju äldre vi blir.

Bild: Shutterstock

Ett äpple om dagen

Men just den här studien genomfördes alltså med redan åldrande möss och när deras åldrande celler plötsligt minskade av fisetin, så förbättrades mössens hälsa samtidigt som livslängden ökade. Häftigt, eller hur?

I nuläget vet inte forskarna exakt vilken mängd fisetin som är lagom att konsumera. Men ett äpple om dagen lär sannerligen inte skada!

Och om du inte gillar äpplen, så kan du dessutom hitta höga doser av fisetin i allt från gurka till kiwi, mango, lök, persikor, jordgubbar och tomater.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får ta del av det här tipset idag!