Husmorsknep: Förvara alltid en lök bredvid spisen när du lagar mat – hur fiffigt som helst

Lök är en perfekt ingrediens i nästan all mat. Den är dessutom väldigt värdefull att ha hemma till många saker i hemmet som man verkligen inte kunnat vänta sig.

Visste du till exempel att lök även kan vara en riktig räddare i nöden under matlagningens gång – bland annat om riset bränns vid.

Läs mer om det här nedanför!

Under flera hundra år har löken använts i matlagning. Men den har även använts till många andra helande saker, som vi forfarande gör i dag.

Lök är bra

Löken är bland annat virushämmande och är dessutom antibiotisk, antiinflammatorisk och bakteriedödande.

För de som gråter när man hackar lök vet att den är stark. Det sätter sig i både ögon och näsa – men samtidigt kan faktiskt vara en väldigt positiv sak i andra avseenden.

Bild: Shutterstock

Doften av bränt ris

Löken kan du nämligen använda för att få bort starka dofter, exempelvis när du kokar ris, enligt Times of India.

Jag tycker att jag alltid har koll på ris när jag kokar det, men av någon anledning slutar det ofta med att jag bränner det.
Doften av bränt ris kan sätta sig i väggarna och vara kvar hur länge som helst. Men hädanefter finns det en enkel lösning, och den stavas lök.

Skär en gul lök i två halvor och lägg den ena bredvid spisen om du råkat bränna riset. Löken kommer hjälpa dig att få bort den tråkiga lukten.

Bild: Newsner

Målarfärg

Men det är inte bara lukten av bränt ris som löken kan ta bort. Om du målar om hemma kan du ställa några bitar lök i en skål med vatten i det nymålade rummet över natten.

Målarfärg har en väldigt stark och distinkt doft, men tack att löken absorberar den kan du få den att försvinna på bara några timmar!

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!