Husmorsknep: Så enkelt odlar du fram massor av vitlök hemma

Min familj brukar säga att jag använder alldeles för mycket vitlök. Men sanningen är att jag aldrig tycker det kan vara tillräckligt.

Vitlök är bra till det mesta, oavsett om det är en smaksättare i mat, på bröd eller till och med när det kommer till hälsan.

Men varför köpa när du kan odla egen? Det är faktiskt riktigt enkelt att skapa ditt eget oändlig förråd hemma.

Den bästa tiden att börja odla vitlök på är egentligen på hösten. Den är en tuff rackare som klarar av både kyla och mörker, men det går även att börja odla på våren.

Odla vitlök hemma

Det viktiga är att du använder certifierat utsäde, alltså vitlökar som är ämnade för odling.

Vitlök som planteras på våren blir oftast något mindre än de du sätter på hösten. Men det betyder inte att de blir dåliga.

I stället kan du använda blasten eller som tillsatts i exempelvis en wok eller på grillen.

Bild: Shutterstock

Det går alldeles utmärkt att odla vitlök i en pallkrage eller till och med i en kruka på fönsterbrädan.

Viktigt när du sätter dem på våren är att placera lökarna i ett varmt läge där de snabbt kan bilda rötter och inte behöva lång tid på sig att börja gro.

Så odlar du vitlök

Hur går du då tillväga? Så här enkelt är det att odla vitlöksblast på fönsterbrädan. Inledd med att fylla en kruka med varm och genomsläpplig jord. Lägg fyra till fem klyftor i var kruka

1. Sätt klyftorna med 5 cm mellanrum och runt 5 cm djupt ner i jorden. Var noga med att rotanlagen placeras neråt mot botten.

2. Vattna och vänta

3. Efter cirka tre veckor börjar blasten titta fram. Den behöver du inte vänta särskilt länge med att skörda, men om du vill ha större lökar bör du inte skatta plantorna på bladen.

4. Täck jorden med växträster eller gräsklipp för att odlingen ska gå snabbare. Det gör även att du inte behöver vattna lika mycket.

När bladen börjar gulna är den redo att skördas. Nu hoppas vi att du, likt jag, får njuta av riktigt god egenskördad vitlök. Och vad passar då bättre än ett riktigt fiffigt sätt att skala den på.

Källa: WexthusetAllt om Trädgård.

Visste du att det var så här enkelt?

Tryck nu på DELA-knappen!