Husmorstips: Så enkelt odlar du egen sparris – allt du behöver är ett simpelt knep

Det här med att ha gröna fingrar är något man nästan föds med, eller det känns i alla fall så när man ser hur enkelt vissa har att få allt att blomma.

Men man kan vara en glad amatör ändå, och med lite hjälp på vägen kan man komma riktigt långt.

Visste du till exempel att det är superenkelt att odla egen sparris? Om inte, ta en titt här nedanför.

Att odla sparris är inte svårt, men kräver en del tålamod.

Det här är sparris

Det tar upp till tre år innan man får en ätbar skörd, men när den väntan väl är över så har man sparris i upp till 30 år.

Den sparris som man äter heter asparagus officinalis och är en mycket tålig växt. Den är så tålig att den till och med kan odlas så högt upp som Dalarna och längs norrlandskusten.

Bra sparrissorter att odla i Sverige är ”Rambo” eller ”Primaverde”.

Så odlar man sparris

När jorden börjar torka och bli varm, då är det dags att börja plantera. De kan sedan planteras ändra fram till början på juni, ännu längre om du planterar i krukor, se bara till att sparrisen får mycket sol.

För bästa kvalitet och livslängd bör sparrisen planteras i mullrik och sandig jord. Det är också viktigt att tänka på att ha en bra djup i jorden.

Grundgödsla jorden innan du planterar sparrisen i fåror som är 16–18 centimeter djupa. Fårorna bör ha 1,5 meter mellan sig och sparrisen kan planteras med ungefär 30 centimeters avstånd.

Fyll på med jord i fårorna så att alla plantor täcks ordentligt. Det som blir över kan du täcka med efter hand att skott skjuter upp, skriver odla.nu.

Bild: Pixabay

Inget ogräs

Var även noggrann med att rensa bort ogräs och vattna ordentligt.

Efter tre års tid kommer du att ha supergoda sparrisar hemma i din trädgård som kan skördas under en tre veckor lång period.

Var tålmodig och börja inte ta av plantorna första och andra året, det kommer att drabba följande skördar som kan vara upp till 30 år om du bara följer råden.

Ta en titt på videon nedan för att lära dig mer:

Visste du om detta? Så enkelt, ju!

Tryck nu på DELA-knappen!