Lista: 7 saker som händer i kroppen om du undviker alkohol i 28 dagar

Människor har konsumerat alkohol sedan urminnes tider, men det är inte alla som kan hantera alkohol.

Att ta en så kallad ”vit månad” är ganska vanligt och innebär att man avstår alkohol under en månad.

Men vad händer egentligen i kroppen om du inte dricker alkohol på 28 dagar?

En vit månad innebar att du avstår från alkohol helt och hållet under en 30-dagarsperiod.

Det här är ett ganska vanligt fenomen, speciellt efter högtider som jul och nyår eller sommarsemestern.

Ingen alkohol på 28 dagar

Att avstå från alkohol i 28 dagar är förknippat med flera hälsofördelar.

De allra viktigaste effekterna syns på kroppens centrala nervsystem.

– Det händer en massa bra saker på bara en månad. De viktigaste effekterna är de på det centrala nervsystemet: ångestnivån sjunker, sömnstörningar avtar, du får mer energi, tänker klarare och känner dig piggare, säger Sven Andreasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, enligt MåBra

Enligt en studie från 2018 som publicerades i tidskriften British Medical Journal kan en paus från alkohol sänka kolesterolvärdena i kroppen samt minska risken för cancerrelaterade proteiner i kroppen.

Bild: Shutterstock

7 fördelar med att avstå

Här är sju positiva hälsoeffekter med att avstå alkohol i en månad.

Du sover bättre
Alkohol kan förvisso göra att du somnar snabbt, men sömnkvalitén försämras avsevärt. Enligt en studie kan alkohol reducera effekten av REM-sömnen (det vi kallar för drömsömn, d.v.s. perioden då man vanligtvis drömmer).

Ett alkoholuppehåll kommer ge direkt resultat i det att du blir piggare och dessutom minskar risken för snarkningar .

Din lever mår bättre
Det är ingen nyhet att stora mängder alkohol påverkar levern negativt. Att avstå från alkohol under en period gör att levern får chans att vila. Det eftersom levern får mindre att göra, vilket gör att dess funktion förbättras, skriver MåBra.

Du blir piggare och tänker klarare
Hjärnan mår bättre av ordentlig sömn och som tidigare nämnts så försämras sömnkvalitén av alkohol. Studier visar att hjärnan faktiskt sväller av höga doser av alkohol. Att avstå i alkohol gör att du blir piggare och således tänker klarare.

Det är bra för blodtrycket
Alkohol kan leda till högt blodtryck. Detta normaliseras dock till normala nivåer om du inte dricker något. 28 dagar utan alkohol är med andra ord bra för blodtrycket.

Du får en mer hälsosam vikt
Alkohol är som bekant en stor kaloribomb, i synnerhet öl. Faktum är att en stor stark innehåller nästan lika många kalorier som en tårtbit eller tolv sockerbitar. Dessutom får kroppen svårare att tillgodogöra viktiga vitaminer och mineraler. Ju längre period du avstår från alkohol, desto mer kommer du gå ner i vikt, visar en studie.

Du kommer se friskare ut
När man druckit alkohol syns det ofta på utsidan. Man kan se trött och sliten ut. Om du håller dig undan från alkohol kommer du både bli piggare och se piggare ut!

Du mår bättre psykiskt
Att avstå från alkohol innebär inte bara att du blir piggare. Du kommer även må bättre rent psykiskt. Livskänslan förhöjs och avsaknaden av bakfyllor kommer ge dig mer tid till annat som är viktigt här i livet, som exempelvis att ägna tid åt familjen.

I klippet nedan får vi följa en man som valde att avstå alkohol i 28 dagar. Titta bara vilka positiva hälsoeffekter det förde med sig!

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!