Så får du ugnsformarna skinande rena på nolltid – här är smarta husmorsknepet

Det slår aldrig fel att laga en riktigt god middag i ugnen.

Men något som jag däremot alltid har dragit mig för, är jobbet efteråt. I synnerhet när det kommer till att diska ugnsformen – den tycks ju aldrig vilja bli ren!

Det var innan jag hörde talas om det här knepet…

En smarrig gratäng, lasagne eller varför inte en paj. Med hjälp av en ugnsform kan man verkligen laga hur många läckra recept som helst.

Skitiga ugnsformar

Men det finns ett stort problem med de där formarna. Speciellt vad gäller de som är tillverkade i glas.

Som de flesta någon gång har erfarit, tycks de nämligen aldrig vilja bli helt rena från smuts, fett och ingrodda matrester.

Det spelar ingen roll hur mycket man står där och skrubbar, av någon anledning hittar man ändå alltid någon ny fläck som vägrar försvinna. I stället slutar det med att man sliter sitt hår, lämnar eländet och låter ugnsformen bli ”tillräckligt ren”.

Känns det bekant? Då ska du läsa vidare nu.

Bild: Shutterstock

Rengöra smutsig ugnsform

Eftersom väldigt många har upplevt den här mardrömmen, kryllar det också av husmorsknep mot smutsiga ugnsformar på nätet.

Det ena tipset efter det andra säger sig göra underverk, men i själva verket är det långt ifrån alla rengöringsmetoder som fungerar så värst bra i praktiken.

Good Housekeeping bestämde sig därför för att reda ut saken en gång för alla. De testade allt från ättika till kombinationen av diskmedel och aluminiumfolie, men utan något vidare resultat.

Den överlägsna vinnaren för att få en skinande ren ugnsform? Den hette istället bikarbonat och diskmedel.

”Den här metoden rengjorde vår smutsiga disk snabbast och med minst ansträngning”, säger Carolin Forte på Good Housekeeping.

Bild: Shutterstock

Så här gör du

1. Häll bikarbonat och diskmedel i botten av din smutsiga ugnsform, gärna direkt efter användning för bästa resultat. Låt stå i varmt vatten i ungefär en kvart.

2. Skrubba ugnsformen med hjälp av den grova sidan på en disksvamp eller en bit stålull, samtidigt som du häller bikarbonat över de mest envisa områdena. Tänk på att vara extra noggrann i hörn och kring handtag.

3. Kontrollera så att alla matrester är borta, om inte annat kan du blötlägga formen i bikarbonat och diskmedel en gång till.

4. Klart – nu ser din ugnsform som ny ut igen. Hur bra som helst!

Det här måste man ju prova!

Tryck nu på DELA-knappen!