Tillsätt 1 tsk bakpulver nästa gång du kokar ägg – anledningen är genial

Personligen älskar jag ägg och jag skulle tippa på att jag får i mig cirka 6-7 stycken i veckan. 

Så jag kanske är lite partisk – men jag kunde ändå inte låta bli att dela vidare dessa smarta knep när det gäller att koka ägg.

Förhoppningsvis kan detta göra din vardag lite lättare i framtiden. 

LÄS MER: Har du mjölk hemma? Vispa ihop denna koladröm och få gästerna att skrika efter mer

LÄS MER: Det händer i kroppen om du äter 2 bananer varje dag i 1 månad

Du har säkert märkt att det finns vissa ägg som du kan skala utan några som helst problem, andra är betydligt svårare trots att de legat i samma förpackning. 

Visste du till exempel att de ägg som är lättast att skala, och idealiska för matlagning, är mellan 7 och 10 dagar gamla?

Här är några fler knep för perfekt kokt ägg:

1. Ph-värdet kan spela in när dina kokta ägg är svårskalade. Äggvitor har ett naturligt lågt ph och det får dem att hålla fast mer i skalet. Testa att lägga i 1 tesked bakpulver/bikarbonat medan du kokar ägg, för att höja alkalinitet och ph-värdet – det kommer göra dina ägg lättare att skala.  

2. Detta trick kommer att hjälpa dig att ta reda på hur gammal äggen är. Lägg äggen i vatten och observera vad som händer. Om de sjunker horisontellt (på sidan) är det mycket färska ägg. Äggen som sjunker men står vertikalt anses vara idealiska för matlagning, äldre ägg flyter upp till ytan. 

© Wikipedia Commons

3. Spricker dina ägg ofta i kokande vatten? Testa att salta lite i vattnet, om ägget skulle spricka så stelnar (koagulerar) utrinnande vita snabbare.

LÄS MER: 13 smarta användningsområden för överblivet gurkspad

4. Tänk på att kylskåpskalla ägg spricker lättare vid kokning än rumstempererade och bör läggas i kallt vatten som kokas upp.

5. Gillar du hårdkokta ägg bäst? För bästa resultat, låt dem ligga en stund i kallt vatten så kommer du inte ha några problem att skala äggen. 

Håll med om att dessa knep är rätt smarta och något som alla borde ha koll på, speciellt när vi börjar nära oss påsk! 

Så var inte snål, dela gärna med dig av tipsen på Facebook för att hjälpa dina vänner att koka det perfekta ägget 🙂