David Kringlunds tre varianter på Irish coffee – värmer upp både kropp och själ i vintermörkret

När det är kallt, ruggigt och mörkt ute vill man bara ha något varmt och gott att dricka. Bartendern och youtubern David Kringlund bjuder här på tre varianter av den populära drinken Irish coffee.

Det finns även en variant för den som inte är så förtjust i just kaffe, men som ändå vill ha något smarrigt och varmt.

Många anser att det är en perfekt avslutning på en middag. Undertecknad är en av dem. Kanske tar man en sådan i stället för en efterrätt till och med?

Irish coffeen är kaffedrinkarnas kaffedrink. En perfekt blandning av varmt och kallt (grädden), av sött, beskt och spritigt.

Är det någon som vet hur man gör en sjuhelsikes Irish så är det bartendern och youtubern David Kringlund. Spana in hans kanal på Youtube, vettja.

I en av hans senaste videor på kanalen bjuder han oss tittare på tre varianter av denna briljanta drink. Nu vidareförmedlar jag de tre genialiska drinkarna till er. Så att ni också kan få er lite julglädje mitt i kalla och mörka vintern.

– Irish coffee är en väldigt enkel drink att göra, men lite svårare att lyckas med. Jag skulle säga att det är en ganska missförstådd drink många gånger. Hur som helst är den väldigt omtyckt och det kan man ju förstå. Det är goda smaker, en söt drink och det finns grädde med i bilden, säger han i klippet och fortsätter:

– En varm kaffedrink som man sötar med socker, spritar upp med irländsk whiskey och så lägger man grädde på toppen. Vissa gillar att dricka den med sugrör som man trär genom grädden ner i drinken. Jag tycker i stället att man ska dricka den genom grädden så man får den varma drinken, men man får också kontrasten mot grädden. Det gör man som man vill.

Variant 1: Klassikern

Den första varianten är en klassiker. David Kringlund värmer först sitt glas med hett vatten för att inte drinken snabbt ska tappa värme. Han häller såklart sedan ut det.

Sedan bygger han drinken med 1,5 cl farinsockerlag (1/2 vatten, 1/4 strösocker, 1/4 farinsocker), 3 cl irländsk whiskey och 6 cl nybryggt kaffe. Han rör runt lite så att det inte skär sig och så att sötman, beskan och spriten blandas väl.

Irish coffee, David Kringlund
Den klassiska Irishen. Foto: Youtube

Sedan häller han över den lättvispade grädden över en sked så att den flyter ut på toppen – sist river han över lite muskotnöt.

– Hur härligt det än är med varma drinkar kan det ju vara väldigt gott med kalla drinkar. Jag tänkte att det kunde vara kul att göra en kall Irish coffee, säger han.

Variant 2: Den kalla

Principen på variant 2 är densamma som i första drinken. Men i stället för att hälla i hett vatten drar han ner en isbit och kallt vatten i glaset för att kyla ned det. Sedan är det 1,5 cl farinsockerlag, 3 cl irländsk whiskey och 6 cl kallbryggt kaffe (cold brew, finns färdigt att köpa).

Toppas med grädde och muskot precis som tidigare.

– Här ser vi den stora skillnaden vad temperaturen gör för drinken. Det är svårt att ens känna beskan i kaffet. Det känns snarare som att det här vore en varm choklad gjord på mörk choklad. Sen har vi inte kontrasten mellan det varma och det kalla, det är också en avgörande skillnad, säger David Kringlund och fortsätter:

David Kringlund
David Kringlund river muskot över drinken. Foto: Youtube

– Den här är perfekt för någon som i vanliga fall inte gillar kaffe så mycket, för det här blir någonting annat.

Variant 3: Äppeldrinken

Apropå det, variant 3 är faktiskt en Irish coffee helt utan kaffe. Just för att alla inte gillar det, men ändå vill uppleva en varm drink med god irländsks whiskey. Den bygger ändå på samma idé.

Han hettar upp glaset med varmt vatten, häller ut det och blandar 1,5 cl vanligt sockerlag (utan farinsocker), 3 cl irländsk whiskey och 6 cl upphettad äppelmust. Grädden återkommer på toppen och även riven kanelstång.

Äppelmust med irländsk whiskey, David Kringlund
Äppelvarianten med smak av äpple och kanel. Foto: Youtube

Där har ni det, gott folk. Tre underbara varianter av en av världens bästa drinkar. Testa gärna att blanda dem nu i jul – jag lovar att dina släktingar kommer bli imponerade.

Följ gärna David Kringlund på Youtube, eller spana åtminstone in klippet här nedan.

God jul och gott nytt år på er där ute. Fortsätt att laga och äta god mat och dricka gott.