Här är ”Sverigekakan” som får gästerna att skrika efter mer – ett smakprov på urläckra fyllningen och jag är i himlen

Jag har en förkärlek för sockerkakor. Jag vet, det kanske låter lite tråkigt. Men en riktigt god sockerkaka slår det mesta.

Men när man har testat den kaka som brukar kallas för ”Sverigekaka” så tas den här kakkärleken till en helt ny nivå.

Sverigekakan är den mjukaste, saftigaste kakan som finns. Den är fluffig och söt och fylld men en god och len vaniljsmörfyllning.

Ni hör ju. Den här kakan har fått många generationer på fall genom åren och jag bakar den ofta hemma.

Men nyligen kom jag över ett nytt recept, nämligen en ”Sverigekaka fylld med kanelbullefyllning och äpplen. Ni måste bara tro mig när jag säger att mina smaklökar gjorde glädjeskutt i munnen.

Recept: Sverigekaka med kanelbullefyllning

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten, kokande

Fyllning #1

  • 4 äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk vaniljsocker
  • Smör till stekning

Fyllning #2

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 msk kanel

Så gör du Sverigekakan

1. Sätt ugnen på 175 grader och koka upp vatten. Ta av locket på springformen och spänn fast bakplåtspapper i botten. Du kan även täcka en del av kanterna med bakplåtspapper för att kakan ska få en fin kant, alternativt använda smör och ströbröd.

2. Blanda ägg och strösocker och vispa till pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det sedan till äggblandningen. Använd en slickepott för att röra om.

3. Tillsätt det kokande vattnet och rör om till en slät smet.

4. Häll smeten i springformen och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter. Känn efter med en sticka, när kakan är torr är den klar.

5. Börja förbereda fyllning nummer ett. Skala och tärna äpplen. Lägg ner en klick smör i en kastrull och tillsätt sedan äpplenkardemummakanel och vaniljsocker. Blanda och låt puttra i cirka 5 minuter.

6. Förbered fyllning nummer två. Smällt smöret och tillsätt mjölksocker och kanel. Koka upp och blanda sedan båda fyllningarna i en stor bunke.

7. Ta ut den färdiga kakan ur springformen och dela den på mitten. Lägg på fyllningen så den täcker hela kakan och lägg sedan på locket.

8. Dekorera med florsocker och servera!

Receptkälla: Niinis.se

Sverigekakan är verkligen en sann klassiker och den här varianten med kanelbullefyllning är magiskt god.

I videon nedan kan du se mer av hur du gör denna smarriga kaka.