Kalmarlåda låter inte som en särskilt modern maträtt och det är det inte heller. Det är husmanskost när den är som mest klassisk och var som mest populär under åren då man kunde köpa sig en lunchlåda på krogen. Få människor kan svensk husman som Leif Mannerström och här nedanför visar han sitt recept på den klassiska rätten.
Kalmarlådan tros ha sitt ursprung från, just det, Kalmar. Där kunde man köpa en lunchlåda från Teaterkällaren. I den klassiska varianten ska det ingå en eller två stekta lammkotletter, en stekt skiva rökt skinka, gurka i någon form och allt ska serveras med stuvad potatis, även kallad skånsk potatis.
Kalmarlåda recept
Här kommer ett recept på lådan från ingen mindre än Leif Mannerström, en man som sannerligen kan sin husmanskost och som har drivit flertalet kända krogar genom åren. För att laga receptet behöver du följande ingredienser:
Potatis
Soja
Lammkotletter
Parmaskinka
Grädde/Mjölk
Köttfond
Lök
Salt & peppar
Saltgurka
Smör
Citron
Vitlök
Timjan
Rosmarin
Persilja
Gör så här
Vad gör man då med alla ingredienser för att det hela ska mynna ut i en underbar kalmarlåda? Vill man göra det enkelt för sig, vilket man väl alltid vill när det kommer till matlagning, kan man alltid ta och spana in klippet här nedanför. Där visar nämligen Leif i egen hög person hur man skapar denna klassiker.