Kombinationen från himmelriket: Smörgåsrulltårta – så gör du påskbordets stora succé

I samma ögonblick som man nämner ordet ”smörgåstårta” på en arbetsplats kan man höra stolarna skrapa mot marken och strax efter kan man se folk vallfärda mot köket.

Det finns en anledning till att smörgåstårta satt Sverige på kartan, och att det serveras vid alla möjliga tillfällen.

Vid examen, efter begravningar, på födelsedagskalas, eller när någon fått nytt jobb. Folk kan helt enkelt inte få nog av smörgåstårta.

Vilken typ av smörgåstårta man gillar varierar naturligvis från person till person, smaken är ju som baken.

Men frågan är om någon kan motstå receptet här nedanför, det kombinerar nämligen två svenska klassiker: smörgåstårta och rulltårta.

Smörgåsrulltårta

Smörgåsrulltårta inte bara låter som en dröm, det smakar också som en dröm.

Dessutom är den superenkel att göra.

Till sex bitar behöver du:

12 skivor vitt formbröd
1 dl mjölk

Bild: Shutterstock

Fyllning:
10 skivor rökt lax
10 skivor rökt skinka
Cirka 10 cm purjolök
200 g färskost (Philadelphia/cream cheese)
1,5 dl creme fraiche
1 stor knippe spenatblad
Salt
Peppar

Topping:
100 g färskost
Några msk mjölk
Tunna skivor rökt lax
Spenatblad
Citronskivor

Så här gör man

1. Skär bort kanterna på på formbrödet och lägg dem intill varandra på bakplåtspapper som ligger på en plåt.

2. Fukta brödet försiktigt med mjölken. 

3. Skiva tunna skivor purjolök. Strimla skinka och skär tunna skivor lax. Hacka spenatbladen och blanda sedan ihop allt.

4. Bred på fyllningen på brödskivorna. Ta sedan hjälp av bakplåtspappret för att rulla ihop brödrullen från långsidan. Rulla tight så att rullen bli kompakt.

5. Vispa ihop färskost och mjölk i en skål. Bred på det på rullen med hjälp av en slickepott eller smörkniv. Strössla gärna ett halv kryddmått salt om du gillar sälta.

6. Toppa rullen med rullad lax, spenatblad och en citronskiva.  

Svårare än så är det inte. Som jag nämnde ovan så kan denna smörgåsrulltårta göras i nästan oändligt många varianter beroende på vilka smaker man gillar. Ost och skinka går minst lika bra att använda. Eller varför inte kombinera dessa med lax och räkor?

Här kan du se en video på hur man gör.

Så smarrigt ju!

Tryck nu på DELA-knappen!