Markus Aujalays bästa julbröd räddar högtiden – enkla receptet på smarrig filmjölkslimpa med lingon

Nu närmar sig julen med stormsteg och är det en sak som många ser fram emot så är det såklart all underbar mat som ska serveras.

TV-profilen och stjärnkocken Markus Aujalay har delat med sig av ett riktigt enkelt, saftigt och gott bröd som utan tvekan kommer göra succé på julbordet.

Snöklädda gator, ljuslyktor i mörkret, doften av glögg och en frys full av lussebullar.

Äntligen är december här med allt vad det innebär.

Julklappar ska inhandlas, hemmet ska dekoreras, pepparkakor ska bakas och rim ska skrivas.

Självklart är det också en tid som många förknippar med all den goda och traditionella mat som hör julen till.

Köttbullar, Janssons frestelse, prinskorv och ägghalvor är något som de allra flesta svenskar kommer njuta av kommande veckor.

För den som letar efter ett riktigt lättlagat och smarrigt julbröd att lägga julskinkan på har Markus Aujalay delat med sig av sitt bästa recept på filmjölkslimpa.

Han beskriver det på sin Youtubekanal som ”ett lättlagat gott bröd som håller sig saftigt flera dagar.”

Filmjölkslimpa med lingon- recept:

Receptet är Markus Aujalays och blir till 2 stycken limpor

  • 300 g (5 dl) vetemjöl
  • 300 g (5 dl) grahamsmjöl
  • 200 g (3 dl) rågkross
  • 24 g (ca 1 ½ msk) bikarbonat
  • 1 pkt (16 g) malda brödkryddor
  • 10 g (1/2 msk) salt
  • 210 g (1 ½ dl) brödsirap
  • 1 liter filmjölk
  • 100 g frysta lingon

Här kan du se hur du ska gå tillväga: