Rederiet-Tonys läckra fisksoppa med saffran – får dig att vilja bege dig till sjöss med Freja direkt

När Tony Sjögren var intendent på Freja så fick han provsmaka mycket läckerheter inne skeppets kök.

Men att Rederiet-stjärnan bakom rollen, Kenneth Söderman, även är en hejare på att laga mat visste vi inte.

Nedan följer recept på Kenneth Södermans läckra fisksoppa.

Rederiet var dramaserien som tog Sverige med storm från premiären 1992 – till finalen 2002.

Kenneth Söderman är skådespelaren som gjorde rollen som den charmige och lite sluga Tony Sjögren i Rederiet.

Genom seriens gång fick vi ofta se Tony äta mängder av godsaker som skeppsköket hade att erbjuda. Och det visar sig att Tony även på riktigt har en stor passion för matlagning.

Tony Sjögren, Kenneth Söderman
Foto: SVT

I en intervju med P4 Uppland från 2010 så bjuder Kenneth Söderman både på sig själv och sitt bästa recept på fiskgryta som du finner nedan.

Kenneth var nämligen kock i lumpen, där fick han lära sig mycket om matlagning vilket sitter kvar i ryggmärgen.

– Just då var det väl inte som att jag tänkte att ”nu ska jag börja laga mat”, utan det har varit något som funnits med genom åren, berättade Kenneth Söderman för P4 Uppland.

Rederiet-Tonys underbara fiskgryta

Ingredienser till 4 portioner:

  • 4-5 st potatisar
  • 1 påse med fisktärningar (finns frysta färdigtärnade)
  • 200 g räkor.
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl grädde
  • 2 pk saffran
  • 1 knippe färsk dill
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Så gör du:

  1. Dela potatisarna i tärningar och förkoka dem i 7-8 minuter.
  2. Koka upp 1 liter vatten och 2 fiskbuljongtärningar. Sänk värmen och lägg först i fisken i buljongen och därefter potatisen. Låt sjuda ett par minuter.
  3. Tillsätt en burk krossade tomater, 3 dl grädde och två påsar saffran. Pressa ner två vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter.
  4. Sist läggs skalade räkor och dill ner i soppan för att värmas upp.
  5. Servera med baguette och en god ost.

Källa: Kenneth Söderman i P4 Uppland 19-11-2010.

Detta recept bara måste du ju prova på att laga där hemma!

Dela gärna artikeln vidare så att fler får ta del av Rederiet-Tonys fantastiska recept!