Så gör du Jamie Olivers ultimata fredagsdrink – unika tekniken tar din Gin & Tonic till perfektion

Alla uppskattar vi att komma hem på fredagkvällen efter en lång arbetsvecka och hälla upp någonting gott i glaset. Här kommer en riktig klassiker – men i detta fall signerad kändiskocken Jamie Oliver. Han fullkomligt älskar Gin & Tonic!

Så här gör du hans variant av drinken. Kolla på videon längst ner i artikeln för att ta del av hans tips och tricks för att imponera på dina vänner.

Han slog igenom redan 1999 med tv-programmet ”Den nakna kocken”. Den brittiske kocken Jamie Oliver, 48, blev tidigt ett stort namn i Sverige också. Han har synts i flera matlagningsprogram och han har även drivit flertalet restauranger.

Liksom många andra upptagna och hårt arbetande småbarnsföräldrar (han har fem barn med sin fru Juliette Norton) behöver han också koppla av när han stämplar ut från jobbet på fredag eftermiddag. Precis som många andra vill han då ha en drink på kvällen.

Läs mer: Så gör du Jamie Olivers Pavlova – receptet som lyfter efterrätten till en ny nivå

Eftersom han är så välkänd både här i landet, men även runtom i världen, är folk benägna att lyssna på hans råd och tankar kring mat, dryck och råvaror. Hans expertis måste ju vara värt någonting, eller hur?

Jamie Oliver Gin&Tonic
Jamie Oliver njuter av sin drink. Foto: Youtube/Jamie Oliver Drinks

Rör runt isen för att kyla glaset

Därför blev åtminstone jag intresserad när jag snubblade över det här klippet där han blandar till sin ultimata Gin & Tonic. En klassiker som många svenskar gärna avnjuter till helgen. Men Jamies variant ska, enligt honom, vara så nära perfektion man kan komma.

Så vi får lyssna på Jamie Oliver – han vet säkert bäst här.

I videoklippet berättar han att han gärna blandar till sin G&T när barnen har gått och lagt sig på kvällen. Då plockar han fram en ballongformad kupa, eller ett rundat vinglas. Till att börja med häller han flera isbitar i sitt glas och rör runt med en barsked – då kyls glaset ner snabbare.

Han rullar en lime mot ett bord för att frigöra oljorna och safterna i frukten, sedan skär han ut två klyftor. En som han ska använda för att pressa ner lite limejuice i drinken, en som han ska slänga i som garnering i slutet.

Tricket med tonicen avgör allt

Jamie häller 5 cl gin i glaset, en mängd som han själv tycker är bäst. För att behålla så mycket kolsyra som möjligt i tonicvattnet så ska man inte hälla på den rakt uppifrån ner i glaset.

Här kommer Jamies expertis väl till användning, för han visar ett knep för hur man ska hälla upp tonicen för att behålla bubbligheten och friskheten i drycken. Han häller tonicen längs sin barsked och låter vätskan dansa ner och bilda ett lätt och brusigt skum.

Man kan också vinkla sitt glas lite och hälla, med lätt hand, upp tonicen längs glaset. Han rör sedan lätt med sin sked ett varv för att blanda vätskorna. När det beska vattnet gift sig med ginen lägger han ner en limeklyfta i drinken för att ta den till himmelska höjder.

Ibland när han vill lyxa till det ytterligare klappar han ett par myntablad mellan händerna och lägger i glaset, för att få en mintig touch på favoritdrinken.

Den här fredagsdrinken ska jag definitivt testa snarast, kanske redan i dag. Jamie Olivers ultimata Gin & Tonic är en perfekt skapelse i all sin enkelhet.