Så har du aldrig ätit Janssons frestelse – blixtsnabba varianten med pommes frites under täcket

Många håller Janssons frestelse som en favorit på julbordet. Men det är en rätt som ändå är aningen tidskrävande att laga.

Därför är den här nya mattrenden ett bra alternativ för den som känner sig stressad inför julhelgen.

Köttbullar ska rullas, sillarna läggas in, julskinkan ska griljeras, vörtbrödet bakas… listan över alla julens bestyr kan göras lång.

Alla har inte tid att hinna med allting. För julen handlar, trots att många kanske inte håller med, inte enbart om maten. Det finns många andra måsten också.

För att göra en klassisk Janssons frestelse behöver du skala och skära över ett kilo potatis i smala stavar. Visst, det är inte världens krångligaste uppgift. Men det tar ändå lite tid.

Tid som du kanske inte har där på kvällen den 23 december, eller när du nu preppar julmaten.

Därför har de senaste årens speciella Jansson-trend med pommes frites i stället för vanlig potatis blivit mer och mer populär. Du slipper stå där och skala och skiva potatis som en tok.

Det enda du behöver göra är att köpa en påse färdiga pommes frites från frysdisken.

Det här behöver du:

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • 2 gula lökar
  • 1 påse pommes frites- (750 g)
  • 1 burk ansjovisfiléer- (125 g)
  • 1 burk ansjovisfiléer- (55 g)
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd

Recept: Allt om mat/Expressen

Så här gör du sedan rätten:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt.
  3. Varva pommes frites, lök och ansjovisfiléer i en ugnssäker form, avsluta med pommes.
  4. Blanda ansjovisspad, grädde och mjölk.
  5. Häll över pommes fritesen och strö på ströbröd.
  6. Grädda på nedersta falsen ca 40 min.

Tips: Kall Jansson värms i 200° ca 20 min.

Jag förstår att många kan vara skeptiska till detta påfund. Men det är värt att testa om du har lite brådis att få ihop all mat den här julen.

Potatis som potatis tänker jag.