Semmel-krustader: Semlor har aldrig smakat bättre

Äntligen är det semmelsäsong. Vi är många som längtat ända sedan våren 2024 på att det äntligen börjar ploppa upp semlor på konditorier och i mataffärer. De flesta av oss vet hur en traditionell semla ser ut och smakar, men på senare år har det dykt upp roliga och spännande tolkningar på semlor. Men har du någonsin ätit semmel-krustader? Om inte, ta en titt på receptet här nedanför.

Den 4 mars 2025 är det semmeldagen i Sverige, och för oss fikaälskare är det en dag man väntat på ända sedan förra årets semmeldag. Många kontor i Sverige kommer att servera smarriga semlor till sina anställda men det är nog många svenskar som trots det kommer att smita förbi ett bageri eller mataffär på vägen hem och köpa ytterligare en semla. Det är ju bara så gott, men vänta bara tills du får se receptet här nedan, på semmel-krustader!

Semmel-krustader recept

Här nedanför hittar du receptet på semmel-krustader. Det kommer ursprungligen från matkreatören Anja Olaug som har tusentals följare på Instagram.

För att göra semmel-krustader behöver du följande ingredienser:

Kardemummasockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk mortlade kardemummakärnor

Kardemummasocker
1 dl strösocker
0,5 tsk mortlad kardemumma

Mandelmassa a la Linn
200 g mandel med skal
2 dl florsocker
2 äggvitor
En stor nypa flingsalt
EV späda med vatten

3,5 dl grädde
8 stora crustader

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader och rosta mandlar på ca 10 min.
  2. Mortla 1 msk hela kardemummankärnor.
  3. Koka sockerlag, ställ åt sidan.
  4. Mixa mandlar med alla ingredienser till mandelmassa.
  5. Vispa grädde.
  6. Blanda socker med mortlad kardemumma.
  7. Pensla Crustader med sockerlag och doppa i socker.
  8. Fyll nästan till kanten med mandelmassa, toppa med grädde, florsocker och mortlad kardemumma.
  9. Njut av dina semmel-krustader!

Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.

Här hittar du fler recept från Matbibeln!

 

Läs mer om...