
Äntligen är det semmelsäsong. Vi är många som längtat ända sedan våren 2024 på att det äntligen börjar ploppa upp semlor på konditorier och i mataffärer. De flesta av oss vet hur en traditionell semla ser ut och smakar, men på senare år har det dykt upp roliga och spännande tolkningar på semlor. Men har du någonsin ätit semmelbrownie? Om inte, ta en titt på receptet här nedanför.
Den 4 mars 2025 är det semmeldagen i Sverige, och för oss fikaälskare är det en dag man väntat på ända sedan förra årets semmeldag. Många kontor i Sverige kommer att servera smarriga semlor till sina anställda men det är nog många svenskar som trots det kommer att smita förbi ett bageri eller mataffär på vägen hem och köpa ytterligare en semla. Det är ju bara så gott, men vänta bara tills du får se receptet här nedan, på semmelbrownie!
Semmelbrownie recept
Här nedanför hittar du receptet på semmel-krustader. Det kommer ursprungligen från matkreatören Annas bak som har tusentals följare på Instagram. För att göra semmelbrownie behöver du följande ingredienser:
Mandelmassa:
2 dl mandelmjöl
1 dl kokossocker
1 msk kokosolja
Brownie:
2 ägg (se veganskt alternativ nedan)
1 dl kokossocker
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1,5 dl rismjöl
1 tsk malen kardmumma
2 krm bittermandel
Topping:
Ca 3 dl vispad grädde eller kokosgrädde
Sukrinmelis eller vanligt florsocker (ej sockerfritt)
Du kan byta ut äggen mot chiaägg om du är vegan/ äggallergiker. För att göra chiaägg blandar du 2 msk chiafrön + 6 msk vatten (för två ägg) in en skål. Låt det stå i 15 min och sedan kommer det bildas som en gegga – häll ner hela den i smeten till din semmelbrownie.
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa alla ingredienser för mandelmassan i en matberedare eller mixer. Du kan också mosa det för hand. Det kommer vara mer torrt än en vanlig mandelmassa men ska inte vara smuligt eller kännas torrt – addera då mer kokosolja.
- Sätt mandelmassan åt sidan och i en separat skål vispa ägg och kokossocker fluffigt (går bra för hand). Gör du chiaägg räcker det vända ner kokossocker med chiaäggen.
- Blanda ner rismjöl, mandelmjöl, kokosolja, kardemumma och bittermandel – rör till en jämn smet. Avsluta med att hälla ner (hela mängden du gjort) mandelmassan och rör om igen.
- Klä en form (20×15 cm ungefär) med bakplåtspapper och häll i smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ungefär 20-25 minuter. Nu är din semmelbrownie klar!
Kontrollera din semmelbrownie efter halva tiden och anpassa gräddningen beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Om du vill ha den kladdig ska den röra sig lite under ytan men inte vara rinnig när du tar ut den. Alla ugnar är olika varma så ibland kan det gå fortare (eller långsammare) så håll koll!! Om du gör med veganska ägg (chiaägg) kan det ta längre tid i ugnen så håll koll och känn efter på kakan om det fått stadga. Ta ut kakan och ställ den direkt i frysen tills den har svalnat helt. Skär upp i valfri bitar, vispa grädde samt toppa med florsocker eller sukrin melis (för sockerfritt alternativ). Här nedanför kan du se ett klipp på hur man gör.
Här hittar du fler recept från Matbibeln!