6 saker som händer i kroppen om du äter gurka varje dag – nummer 5 hade jag ingen aning om

Gurka är en stapelvara i de flesta hushåll. Gurka är så otroligt mångsidigt, man kan ha det i sallad, skiva på en god macka eller bara äta som den är.

Utöver att vara väldigt användbar så innehåller gurka mycket nyttigt. De flesta tror att gurkan mest innehåller vatten, men det finns bra mycket mer.

Läs mer om det här nedanför!

Ensam så ser gurka inte speciellt mycket ut för världen. Personligen tycker jag däremot att det kan vara ett väldigt bra substitut mot diverse sötsaker för att det är saftigt och smakar gott.

Gurka innehåller mycket vatten, men det finns faktiskt mer än så.

Gurka bra för hälsan

Det visar sig att gurkan har många hälsofördelar, vilket gör att man kan äta den både för att den är god och att den är bra för kroppen!

Här är några anledningar till vad gurkan och dess innehåll gör.

Bild: Pixabay

1. Hjälper till med vätskebalansen

Gurkan består runt 95 procent av vatten, vilket gör den till en perfekt grönsak som hjälper till att hålla uppe vätskebalansen.

2. Innehåller antioxidanter

Forskare har länge jobbat med att ändra bilden av att gurka endast är ett tillbehör till sallad och ingenting speciellt.

Gurka innehåller polyfenoler som kallas lignaner. De bidrar att minska risken för exempelvis bröst- eller prostatacancer.

Den innehåller även antioxidanter så som betakaroten och flavonoider som hjälper till mot inflammationer och skyddar celler.

Bild: Public Domain Pictures

3. Stärker benen

Gurkan är rik på vitamin K. Näringsämnet hjälper till att styrka benen, precis som mjölk sägs göra då den är rik på kalcium.

En studie från PLos Medicin såg att kvinnor i den postmenopausala fasen som tog fem milligram av vitamin K varje dag i två år fick 50 procent färre frakturer än gruppen som inte tog vitaminet.

Vitamin K hjälper även blodet att koaguleras bättre.

4. Kan hjälpa mot förhöjt blodtrycket

På egen hand kan gurkan inte hjälpa dig att hålla blodtrycket på en normal nivå. Men däremot har den vissa egenskaper som kan hjälpa dig en bit på traven.

Gurkan innehåller näringsämnen som på längre sikt kan hjälp kroppen att sänka blodtryck, det i samband med att man intar annan kost.

5. Nyttigt och enkelt tillbehör

Gurkan är enkel att ha att göra med. Oftast behövs bara en liten dusch vatten för att den ska vara fräsch och god – och det är ett perfekt substitut till något mer onyttigt snack.

Dessutom innehåller den mycket fiber och vatten, men samtidigt bör den inte ses som en ersättning för andra näringsämnen som kroppen behöver.

Bild: Shutterstock

6. Kan hjälpa vid viktminsking

En gurka innehåller väldigt lite kalorier. En gurkbit innehåller bara 16 kalorier per hundra gram, medan en större bit på 300 gram innehåller runt 45 kalorier.

I och med att den innehåller väldigt mycket vatten är det även bra om man vill gå ner i vikt. En analys från amerikanska National Center for Biotechnology som tittade på 13 studier där 3 628 personer deltog, och kunde dra slutsatserna att mat med mycket vatten och låga kalorier kunde kopplas till viktminskning hos vuxna människor.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!