Forskare: Så mår din kropp om du äter choklad varje dag – resultatet kommer förvåna dig

Alla älskar choklad i någon form. Det är dock svårt att hejda sig så man inte äter för mycket choklad, det blir onyttigt.

Men visste du att mörk choklad har nämligen väldigt många positiva hälsoeffekter – och det har även mjölkchoklad. Så var inte rädd för att unna dig en chokladbit varje dag, det säger i alla fall forskarna att du borde göra.

Visste du till exempel att japanska forskare gjort en studie där man lät deltagarna äta 30 gram choklad varje dag i en månad…. 18 av 30 personer hade fått tillväxt i hjärnbarken!

Här nedanför kommer en lista på elva saker som sker i din kropp om du äter choklad.

1. Hjälper hjärtat

Enligt flera studier kan mörk choklad skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad.

Även en studie från Australien vid Monash University i Melbourne med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra hjärtattacker.

2. Rikt på vitaminer

Kakao innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer, som exempelvis magnesium, natrium, järn zink och kalcium.

3. Kan sänka BMI

De som äter choklad brukar ha lägre BMI än de som säger nej till det goda, det visar en amerikansk studie där 1000 personer deltog.

Bild: Flickr

Människornas matvanor kartlade och det visade sig att de som åt mer choklad hade lägre BMI än de andra. Studien kunde dock inte fastställa att alla låga BMI hade med choklad att göra.

4. Kan skydda mot UV-strålning

En tysk studie på kvinnor visar att mörk choklad, som innehåller flavonoider, kan verka som solskyddsfaktor och skydda huden mot UV-strålning.

5. Sänker blodtrycket

Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.

6. Verkar lugnande

Alla har vi väl kopplat av med en bit choklad i soffan? Nu finns det också vetenskapliga bevis för att personer blir lugnare av choklad. Enligt en studie från The Journal of Psychopharmacology var personer som åt choklad regelbundet lugnare än personer som inte åt alls choklad.

Bild: Flickr

7. Bra för överviktiga

Enligt en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet ökar mjölkchoklad och vit choklad blodsockerhalten och insulinnivån.

Mörk choklad har däremot mycket lite påverkan på insulinnivån. Därför är mörk choklad särskilt bra för överviktiga och de som har diabetes.

8. Mot kronisk trötthet

Är du alltid trött? Bäst är nog att uppsöka en läkare, men kanske kommer han då att ordninera choklad. För kakao kan faktiskt ha en väldigt stor effekt på att minska symptomen för de personer som är drabbade av kronisk trötthet, enligt en studie av brittiska forskare.

9. Minskar risken för stroke

De flesta hälsofördelar kopplas oftast samman med mörk choklad. Men för alla mjölkchokladälskare finns också minst en god nyhet.

Enligt en studie vid Karolinska Institutet så verkar choklad minska risken för stroke. Ju mer du äter desto bättre, eftersom varje 50 gram du äter i veckan minskar stroke-risken med 14%. Det spelar ingen roll om man äter mörk choklad eller mjölkchoklad.

Bild: Shutterstock

10. Stärker hjärnan

Mörk choklad kan också förbättra hjärnans funktion. En studie på friska personer visade att fem dagar med hög konsumtion av mörk choklad förbättrade blodflödet till hjärnan.

Kakao kan också avsevärt förbättra den kognitiva funktionen hos äldre personer med psykiska funktionshinder, och få talet att flyta på bättre.

11. Choklad kan göra dig lyckligare

Kanske viktigast av allt? Enligt den amerikanska studien Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness blir vi lyckliga av choklad.

Studien visade att personer som åt choklad var mer benägna att vara lyckliga än personer som inte åt choklad. Så att en chokladbit till kaffet kan hjälpa dig igenom en jobbig dag är inte så konstigt.

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!