Varningen: Många svenskar förvarar sina frukter helt fel – här är vanliga misstaget

Äpplen, päron, kiwi, banan. Frukt är lika gott som det är nyttigt. Men många förvarar sin frukt helt fel, skriver Expressen.

Många svenskar förvarar all sin frukt på ett och samma ställe, antingen i kylskåpet eller i fruktskålen på vardagsrumsbordet. Men faktum är att olika frukter mår bra av olika temperaturer.

Vanliga misstaget

Här nedan följer en enkel guide om varför vissa frukter trivs bättre i rumstemperatur och vissa i kylen.

Citroner och andra citrusfrukter mår bäst i kylskåpet. De må se fina ut i fruktskålen men har väldigt lätt för att börja mögla redan efter ett par dagar.

Bananer hamnar ofta i kylskåpet på ren rutin. Det är dock ingen miljö som uppskattas av bananerna själva, vars fruktkött ofta blir hårt vid kalla temperaturer. Lägg dem i rumstemperatur för att få den där ljuvligt söta smaken man gillar så mycket!

Bild: Shutterstock

Jordgubbar och mango

Avokado – ack så svår att få till perfekt mognad. Här ska man faktiskt först förvara avokadon i rumstemperatur för att få den att mogna och därefter stoppa den i kylen för att förhindra övermognad.

Mango. Förvarar man den i kylskåpet så tappar den smak och hindras i sin mognadsprocess. Har man den rumstempererad får man en perfekt mango inom några dagar. Om man är väldigt sugen på mangon kan man skynda på mognadsprocessen genom att linda in mangon i tidningspapper.

Jordgubbar – lika klassiskt svenskt som midsommar! Har man osnoppade jordgubbar mår de bäst av att vara i kylskåpet och helst ska man mumsa i sig dem redan samma dag man får hem dem. Har man snoppat dem gör man bäst i att äta dem på en gång eller att frysa in dem.

Bild: Shutterstock

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!