Husmorsknep: Lägg en strumpa i kaffebryggaren – anledningen är så smart

Det finns få saker som är så heliga för oss svenskar som vårt älskade kaffe.

Flera av oss dricker flera koppar om dagen och många upplever att de inte riktigt är sig själva innan de druckit dagens första kopp.

Men då och då händer det ju att kaffefiltren hemma tar slut. Men man behöver inte vara utan kaffe för det – spana bara in knepet här nedanför!

Svenskarna dricker enormt mycket kaffe, faktiskt näst mest i hela världen. Bara Finland dricker mer (i snitt 3,5 koppar om dagen), Sverige är tvåa på listan med 3,2 koppar.

Norge och Danmark hamnade på delad tredjeplats med 3,1 koppar per person och dag, enligt en undersökning som SVT rapporterat om.

Inget kaffefilter

Men vad i hela friden tar man sig till om kaffefiltren skulle vara slut? Här nedanför kommer några smarta husmorsknep.

1. Hushållspapper

Vanligt kaffefilter är gjort av papper, precis som hushållspapper. Om kaffefiltret är slut kan du med fördel använda hushållspapper, helst ett tjockt sådant.

2. Linne- eller bomullsduk

Det går också bra att använda en kökshandduk av bomull eller linne. Men den ska givetvis vara ren!

3. Snabbkaffe

Om man som jag är närmast beroende av kaffe är det viktigt att alltid ha snabbkaffe hemma i skafferiet. Det blir inte lika gott som vanligt bryggkaffe, men är helt klart ett fullt godkänt komplement om kaffefiltret är slut.

4. Återanvändningsbara filter i metall eller nylon

Det finns numera återanvändningsbara kaffefilter gjorda av metall eller nylon. De är väldigt smidiga eftersom du aldrig behöver köpa engångsfilter.

Bild: Shutterstock

5. Malt kaffe i koppen

Har du inget av ovanstående hemma kan du faktiskt hälla det malda kaffet rakt i koppen. Häll sedan över hett vatten och rör om med en sked. Kaffet samlas då på botten. Det kan bli lite ”kornigt” men det går ner i nödfall.

Om du vill ha i mjölk ska du vänta till kafferesterna samlats på botten. Rör inte runt för då blir det grynigt!

6. Strumpa

Det här kan låta direkt ofräscht. Men en strumpa som kaffefilter är en utmärkt ersättare till kaffefilter. Det fungerar på samma sätt som ett vanligt filter, så det är bara att lägga i strumpan i behållaren och njuta av kaffet.

Tänk bara på att den ska vara nytvättad…

Kände du till det här?

Tryck nu på DELA-knappen!