Husmorsknepet som mataffären inte vill att du ska se – så fördubblar du jordgubbarnas livslängd

Jordgubbar kan man äta hur mycket som helst av, känns det som.

Oavsett om man äter dem som de är, med grädde eller på en tårta så finns det få saker som skriker svensk sommar som underbara jordgubbar.

Men precis som många andra frukter kan jordgubbar också bli dåliga ganska så snabbt. Tur är då att det finns ett riktigt smart knep för att de ska hålla längre.

De flesta har nog ätit jordgubbar under sommaren, antingen som de är eller tillsammans med glass eller grädde.

Bra för kroppen

Jordugbbar är fyllda med antioxidanter, c-vitamin, magnesium och kalium och sägs dessutom kunna lindra högt blodtryck och förbättra synen.

Bild: Shutterstock

Det är inte alltid lätt att hitta jordgubbar som smakar bra och i ärlighetens namn kan de bli dåliga kanske så snabbt.

Man brukar säga att jordgubbar ska förvaras kallt och därför lägger många dem i kylskåpet. Vid noll grader brukar jordgubbar hålla i runt fem dagar medan om det är lite varmare så håller de bara i några timmar.

Så håller jordgubbarna längre

Men det finns väldigt smarta knep att ta till för att de ska hålla längre, någonting Hip2Save har delat med sig om.

Detta fantastiska knep kommer förlänga dina ”gubbars” livstid med flera dagar, eller kanske till och med en vecka eller två.

För detta knep kommer du behöva några få saker.

  • Vinäger/ättika
  • Vatten
  • Durkslag eller sil

Så gör man

Häll en femtedels ättika och fyra femtedelar vatten i en stor skål. En bra måttstock brukar vara en deciliter ättika och runt 5,5 dl vatten.

Blötlägg därefter jordgubbarna i blandningen i några minuter. Vinäger eller ättikan kommer rensa jordgubbarna från diverse mögelsporer och bakterier, vilket är två saker som gör att de förstörs snabbare.

Bild: Shutterstock

Vattnet kommer mest troligt bli lite smått grumligt, men se det som någonting positivt. Det är nämligen de sakerna du inte vill ha på jordgubbarna som nu försvunnit.

Torka därefter jordgubbarna noggrant, antingen med hushållspapper eller lufttorka i ett durkslag. Se till att du får bort all fukt.

Lägg dina jordgubbar i kylskåpet ovanpå ett hushållspapper. Det kommer hjälpa till att absorbera den extra fukten som jordgubbarna kan komma att producera.

Bonustips

Det finns även några andra småknep du kan ta till.

1. Behåll knopparna på jordgubbarna tills du ska äta dem, vilket förlänger hållbarheten.

2. Om du inte tänkt äta jordgubbarna direkt, köp en låda som är lite grönare och inte lika fullt mogna. När du någon dag eller två senare tar ut dem ur kylskåpet är de mogna och redo att äta.

Bild: Shutterstock

3. Upptäcker du att några av jordgubbarna i lådan är dåliga eller mögliga är det viktigt att du tar bort dem snabbt. Dessa kan nämligen sprida sig vidare och förstöra resten av bären.

Kände du till det här?

Tryck nu på DELA-knappen!