Husmorstips: Frys in använda apelsiner och upptäck hälsoknepet som hjälper kroppen

Vi vet alla att apelsiner är bra för kroppen, mycket tack vare att de är så rika på c-vitamin som är en viktig oxidant för kroppen.

Utan c-vitamin kan kroppen heller inte bilda kollagen, som är det ämne som gör huden smidig och ung. Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg om dagen, vilket är ungefär lika mycket som en apelsin.

Många kanske hoppar över frukten och tar en c-vitaminstablett, men det bör du se upp med i fortsättningen! Välj en apelsin i stället, den innehåller nämligen viktiga fytokemikalier och fibrer.

Studier visat att en fytokemikalier avgörande effekt på vår hälsa och sitter ofta på skalet på frukten. Det är detta som ger växten färg och ett skydd mot UV-strålar, enligt läkaren Helena Nyblom.

En del tror att man kan lagra C-vitamin i kroppen, som med d-vitamin. Men det stämmer inte, C-vitaminen måste tillföras varje dag.

Innehåller mycket gott

En av de absolut bästa källorna till C-vitamin är apelsin, om du äter en fullstor apelsin får du i dig dagsbehovet av vitamin C.

Men frukten innehåller även folat, folsyra, som behövs för att rensa kroppen från vissa skadliga ämnen.

I apelsinens skal och de vita hinnorna finns flavonoiden hesperidin, som enligt studier kan sänka kolesterol, blodtrycket samt stoppa inflammationer.

Bra för tarmen

Så peta inte bort de vita hinnorna runt apelsinen, de innehåller pektin, en slags löslig fiber som lindrar förstoppning och andra matsmältningsproblem.

Apelsin hjälper till att rensa tarmen helt enkelt!

När du ska använda apelsin och apelsinskal i mat och bakverk så är det viktigt att du använder ekologiska apelsiner för att minimera risken för bekämpningsmedel.

Skölj och tvätta apelsinen noga innan du river den, du kan använda äppelcidervinäger till exempel.

Bild: Shutterstock

Går att frysa ned

Lämna dem i frysen tills nästa morgon och riv sedan frukten, tillsammans med skalet och kärnorna.

De frysta apelsinerna kan läggas till olika rätter, smoothies, te, bakverk, desserter och soppor!

Inte så dumt, eller hur?

Tryck nu på DELA-knappen!