Carola Häggkvists ljuva tomtegröt – en slev och jag är fångad av en stormvind

På julafton är det tradition hos många att avnjuta risgrynsgröt på morgonen.

Tomtegröten har även en säkrad plats i jultraditionen hemma hos Carola Häggkvist. Nedan finner du hennes recept på riktigt len risgrynsgröt.

Det finns få saker här i livet som är så mysiga som att gå upp på julaftonsmorgonen och mötas av en skål med varm risgrynsgröt.

Doften från kanelen blandad med gröten är helt oslagbar i juletider. Där och då tänker man på allt trevligt firande som man har framför sig.

Hemma hos stjärnan Carola Häggkvist har tomtegröten en självklar plats på julbordet.

Jag äter gröt på julaftons morgon, älskar det, men man kan ju även avsluta julaftonskvällen med en tallrik lenande gröt. Vi brukar smyga ner en mandel i gröten också”, säger Carola till Vi i villa.

I Carolas kokbok ”En godare jul” ger artisten sina bästa recept för julen. Ett av dem är förstås på tomtegröt. Receptet finner du nedan.

Carola Häggkvist
Foto: Duygu Getiren/TT

Carolas tomtegröt:

Ingredienser:

  • 3 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 1 msk smör

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 1 kanelstång
  • 1 liter mjölk, gärna gammaldags (3 %)

Så gör du:

  1. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter.
  3. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
 Sänk värmen till lägsta. Lägg på ett lock och låt gröten svälla i cirka 1 timme tills den är färdig. Rör om försiktigt ett par gånger.
  4. Glöm inte att lägga i en sötmandel! Den som får mandeln får hitta på ett rim och önska sig något!

Tomtegröt i ugnen:

Man kan också laga gröten i ugnen!

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter.
  4. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
  5. Rör om, lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen. Stäng av ugnen (viktigt!). På morgonen har gröten svällt och är perfekt.

Källa: ”En godare jul” av Carola Häggkvist. Hämtat från Vi i villa.

Nu när receptet för tomtegröten är säkrat så önskar vi er en riktigt god jul!

Dela gärna artikeln på Facebook så att fler får ta del av Carolas recept!