Fredrik Nyléns läckra saffranskaka med vaniljfrosting – en tugga och jag är i himlen

Julen är här och runt om i stugorna så julbakas det för fullt.

Saffran har så här års sin storhetsperiod och det finns så mycket gott man kan göra med den fantastiska kryddan.

Nedan får du Fredrik Nyléns underbara recept på saffranskaka med ljuvlig vaniljfrosting.

I dagarna infaller Lucia och lagom till dess så är det många som gillar att dra igång med julbaket.

Saffran har en given plats under julen och lussekatter är för många en självklarhet att avnjuta under den här tiden på året.

Men det finns så mycket annat trevligt som man kan baka med saffran. Exempelvis kan man baka en riktigt god saffranskaka.

Fredrik Nylén har tidigare medverkat i tv-programmet ”Hela Sverige bakar” och ligger även bakom bakbloggen ”Fredriks Fika”. Fredrik är en riktig mästare när det kommer till bakning och nedan får du hans recept på saffranskaka med vaniljfrosting – perfekt till julens alla fikastunder!

Receptet är hämtat från Hemköp.se.

Fredrik Nyléns saffranskaka med vaniljfrosting

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2 paket saffran à 0,5 g
  • 0.5 tsk vatten
  • 4 st ägg
  • 400 g riven mandelmassa
  • 1 tsk bakpulver

Frosting:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost

Dekoration:

  • 1 msk Frysta lingon

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt svalna något.

  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 20 cm i diameter) och kläm fast det genom att sätta på kanten. Smörj och bröa kanterna med kokos eller glutenfritt ströbröd om du vill göra kakan glutenfri, annars använder du vanligt ströbröd.
  3. Lägg saffran i en bunke och droppa över vattnet för att få ut färg och smak.
  4. Separera äggen. Lägg gulorna i bunken med saffran, tillsammans med riven mandelmassa, smält smör och bakpulver. Vispa ihop. 
  5. I en annan bunke vispar du äggvitorna till ett hårt skum, och vänder sen försiktigt ner dem i mandelmassesmeten.

  6. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den vila 10 minuter i formen. För över den på ett fat och låt svalna helt.

  8. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig frosting.
  9. Spritsa eller bred på frostingen över kakan och dekorera med frysta lingon.

Källa: Fredrik Nylén via hemköp.se.

Den här kakan blir man verkligen sugen på att testa!

Dela gärna artikeln så att fler får ta del av Fredrik Nyléns recept!