Jamie Olivers juliga äppelsmulpaj – hemliga ingrediensen tar den till högsta nivån

Det ska vara gott att leva, annars kan det kvitta. Den parollen lever Jamie Oliver efter. Lagom till jul bjuder han på en läcker äppel- och päronsmulpaj med juliga kryddor.

– Det luktar underbart! Ta en titt på den här. Gyllene och vacker, säger han i klippet på sin egen Youtube-kanal.

Den brittiska stjärnkocken Jamie Oliver, 48, älskar paj. Det är ingen hemlighet. Nu under julen så gör han gärna en variant med äpplen och päron, med juliga kryddor och med zest och saft från en clementin.

Det är ett vinnande koncept.

Läs mer: Läckra tomtegubbarna som räddar julen – så lätt fixar du perfekta tilltugget till glöggen

– Ni vet alla att jag älskar smulpaj. Den här är snabb, den är enkel, den är full av juliga knep. Det första knepet är att använda den här burken med transbärssås. Det bidrar med fruktighet, smaken av jul och sockret, säger han i videoklippet på sin egen Youtube-kanal.

Jamie Oliver paj
Jamie Olivers läckra paj. Foto: Youtube

Det här behöver du

Sedan fortsätter han att berätta om ingredienserna du behöver för att tillaga den här underbara desserten.

– Sen ska vi ha ett och ett halvt kilo äpplen och päron. Ta inte matlagningsäpplena som kräver mer socker, ta de som man äter. Mixa gärna olika sorter, så man får olika färger och olika smaker. De tillagas lite olika, men om du blandar dem så smakar det underbart, säger han.

Hacka upp frukten och häll ner 100 gram av tranbärssåsen. För att göra efterrätten än mer julig så kan man ta zesten från en clementin och även saften från samma frukt.

Jamie Oliver rekommenderar den som vill att ha i lite nymald muskotnöt eller kanel i pannan. Själv tar han ett stänk sherry. Sen blandar man, sätter på ett lock och låter det puttra smått i tio minuter.

Själva smuldegen gör han på följande sätt: blanda 50 gram rumstempererat smör, 100 gram vetemjöl, 50 gram med mandelspån, två matskedar strösocker och (om man vill) en-två mince pies. Det är brittiska småpajer som innehåller torkad frukt och olika kryddor. De kan vara svåra att få tag på i Sverige, så det gör inget om man hoppar detta.

Jamie Olivers smulpaj
Jamie Olivers smulpaj med både vaniljsås och glass. Foto: Youtube

”Framtida gåva till dig själv”

Smula sedan ihop allting.

– Sedan tar du en stor form eller två mindre. Jag gillar att göra en paj till nu och spara en i frysen eller i kylen. Det är rätt schysst att ha en hemma som man kan ta fram och värma på en annan dag. Det är en framtida gåva till dig själv, säger han.

Häll upp fruktfyllningen i formen/formerna och häll sedan över smuldegen, gärna mycket i mitten. Det smälter till bäst då.

När det väl är dags att äta sin paj ska man först köra in den på 180 grader i 30 minuter i ugnen.

– Jag serverar den med vaniljsås, och kanske glass också. Vackert!, säger Jamie och fortsätter:

– Det påminner mig om när jag var barn. Det påminner mig om min mormor, min mamma. Under den här högtidliga månaden så måste du testa denna.

Det låter ljuvligt! Vilken underbar efterrättspaj, som både är god och enkel.

Vem ska testa det här receptet?