Leif Mannerströms magiska Toast Skagen – hemliga ingrediensen tar klassikern till nästa nivå

Finns det en godare förrätt än Toast Skagen? Det tycker åtminstone inte jag!

Här nedan följer ett recept på den klassiska rätten så som stjärnkocken Leif Mannerström väljer att göra den.

Toast Skagen såg dagens ljus på 1950-talet då den legendariske kocken Tore Wretman uppfann rätten.

Sedan dess har den kommit att bli en klassiker på restaurangmenyer över hela landet fram till idag – det är inte illa!

Tore Wretmans originalrecept skiljer sig nog dock en del från de varianter som vi kan se idag. Enligt uppgifter ska hans Skagenröra enbart innehållit räkor, majonäs och dill.

Leif Mannerström är stjärnkocken och krögaren som man verkligen kan lita på när det kommer till klassisk matlagning. Han var dessutom bekant med Tore Wretman när han levde.

Leif Mannerström
Foto: Youtube/Leif Mannerström

Så gör du Toast Skagen på Mannerströms vis

I en film på Youtube beskriver Leif Mannerström hur han går till väga för att göra en riktigt bra Toast Skagen. Han ger också tips på ingredienser som man kan ha i, fast som han väljer att lämna därhän.

– Kan man ha pepparrot i det här? Det kan man ha och det är faktiskt ganska gott.Men jag kan säga er att det hade inte Tore. Och det kommer inte jag heller, säger Leif i filmen.

Nedan följer Leifs recept på klassisk Toast Skagen, med en något oväntad ingrediens – nämligen cayennepeppar.

Ingredienser

Receptet är avsett för en rejäl portion.

  • 2 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe dill
  • 300 gram färska räkor
  • 80 gram löjrom
  • En skiva rostbröd
  • Smör och olja
  • Salladsblad
  • 1 citronklyfta
  • Cayennepeppar (efter smak)

Så går du tillväga

  1. Blanda majonäs, gräddfil, dijonsenap och hackad dill i en bunke.
  2. Skala räkorna och behåll mycket av ”smöret”. Blanda de sedan med röran.
  3. Smaka av Skagenröran med salt och lite cayennepeppar.
  4. Stek brödskivan i rikligt med olja och smör tills den är härligt gyllenbrun.
  5. Lägg upp skivan på tallrik med salladsblad. Häll sedan upp Skagenröran, och toppa med löjrom. Garnera med citronklyftan. Voilà!

Nedan kan du Leif Mannerström göra rätten själv:

En riktig klassiker som alltid går hem! Det här ska jag nog laga ikväll tror jag!

Dela gärna det här receptet på Facebook så att dina nära och kära också får lära sig hur man gör en Toast Skagen på riktigt!