Markus Aujalays lax i ugn är något alldeles extra – oväntade ingrediensen i såsen är kronan på verket

Lax i ugn är en riktig klassiker för många svenskar. Det finns så många olika sätt att servera rätten – och med alla möjliga tänkbara tillbehör.

Stjärnkocken Markus Aujalay bjuder här på sin variant. Den är somrig, örtig, fräsch, enkel och framför allt väldigt, väldigt god.

Dessutom har han en något oväntad ingrediens i sin sås som faktiskt bidrar med en hel del sötma.

Det är en av de mest googlade och sökta recepten i Sverige. Hur gör man egentligen lax i ugn på det bästa sättet? Och vad äter man till?

Alla har sina varianter. Alla har sina favoriter. Men här kommer facit.

Markus Aujalay, 52, var en av domarna i TV4-succén Sveriges mästerkock i många år innan han lämnade över till kockkollegan Tom Sjöstedt. Han är även av de mer kända krögarna i huvudstaden då han basar över restaurangerna Winterviken och Tegelbacken.

2004 blev han utsedd till Årets kock i Sverige.

Markus Aujalay är nöjd med sin sås. Foto: Youtube/Markus Aujalay

De senaste tre åren har han lagt ut flera av sina mest hyllade recept på sin Youtube-kanal och han har i skrivande stund 169 000 följare på plattformen. En av hans mest älskade rätter är hans version av lax i ugn.

Till det serverar han en varm sås med gräslök och dill, som får gå i ugnen tillsammans med fisken, och kokt potatis samt varma rädisor och sockerärtor.

Läs mer: Leif Mannerströms magiska Toast Skagen – hemliga ingrediensen tar klassikern till nästa nivå

Aujalay: ”Då är måltiden fulländad”

Just såsen är nyckeln här. Och det finns en ingrediens som inte är helt enkel att förutspå – men när man hör vad Markus har att säga om den förstår man att det är ett genialiskt drag att ha med den. Det handlar om skånsk senap.

– Det som är bra med en sådan här sås är att man kan servera den kall. Nu kommer jag ju att hälla på den och sen blir den tillagad – då blir det en annan smak på den. Det blir som två såser i en kan man säga, säger han i Youtube-klippet och fortsätter:

– Det doftar otroligt gott av just senapen som ger den här sötman. Gräslök. Dill. Det doftar sommar helt enkelt.

Markus Aujalays lax i ugn med kokt potatis och somrig sås. Foto: Youtube/Markus Aujalay

Det är en väldigt okomplicerad rätt som alla kan laga på relativt kort tid. Potatisen ska koka i 20 minuter, laxen behöver 20-25 minuter i ugnen. Men längre tid än så behövs ej.

Markus Aujalay vet också exakt vad han vill ha på sidan av maten för att lunchen eller middagen ska bli så pass bra som möjligt.

– En knäckemacka med smör, ost och en kall öl till det här. Då är måltiden fulländad.

Här är ingredienserna du behöver:

Detta recept räcker till fyra portioner.

600 g färsk lax
1 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
1 msk skånsk senap
1 bananschalottenlök
1 kruka dill
1 kruka gräslök
salt
svartpeppar
600 g fast potatis
150 g sockerärtor
1 knippe rädisor

Så här lagar du rätten:

  1. Häll 2 dl crème fraîche i en skål och dra ner 1 msk med skånsk senap, 1 dl majonäs. En finhackad bananschalottenlök och fint nedskuren gräslök och dill ska också ner i skålen. Salta och peppra. Vispa runt. Sen är såsen klar.
  2. Laxen kryddas med salt på båda sidor. Sedan häller du på såsen på laxen, se till att båda sidorna blir täckta.
  3. Ställ in laxen i ugnen på 180 grader, 20-25 minuter.
  4. Koka din fasta potatis i 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
  5. Dags att förbereda tillbehöret till laxen. Smält smör och häll i en skvätt olivolja i en varm stekpanna. Dela rädisorna på hälften och låt blasten sitta kvar, det finns mycket smak i det. Stek rädisorna och sockerärtorna i pannan och strö på lite flingsalt och peppar.
  6. Stäng av spisen efter någon minut. Dela potatisen på hälften och ha ner i pannan. Blanda runt.
  7. Ta ut laxen ur ugnen och lägg upp en laxfilé på en tallrik. Placera potatis, rädisor, sockerärtor, en extra sked med sås och en dillvippa på toppen.

Tack för maten, Markus! Vilket otroligt recept. Det älskas av alla här hemma i hushållet – från stor till liten.