”Mat-Tinas” gröna ärtsoppa serveras med unik grädde – smakkombon gör henne helt fnissig

Ibland vill man bara att det ska gå väldigt snabbt att få klart middagen. Då är hemgjord soppa ett hett alternativ. Här har Tina Nordström, allas vår ”Mat-Tina” gjort en grön ärtsoppa med smakrik grädde som både tillagas fort och smakar kanon.

Kolla i klippet längre ner i artikeln för att se exakt hur hon gör den.

Visst, de gröna ärtorna spelar givetvis en huvudroll i den här soppan. Men Tina Nordström, 50, menar att det är grädden som egentligen får ihop hela smakbilden. Ska man ge sig på att laga den här rätten ska man helst ha 40-procentig grädde i, för att det lyfter smakerna.

– Jag älskar fett. Det är skillnad på 36-procentig och 40-procentig grädde. Det sistnämnda är någonting som jag alltid använder. Det behövs faktiskt väldigt lite i till exempel en sås eller soppa för att få den där aromatiska smaken. Så fort det kommer in i mat blir det som en fredsmäklare som balanserar upp smakerna, säger hon i ett Youtube-klipp på sin egen kanal.

Läs mer: Mat-Tinas kålpudding får mig att dregla – en titt på hemliga ingrediensen och du kommer förstå varför

Sedan berättar hon mer ingående i vad dagens rätt faktiskt innehåller.

– Vi ska göra en grön ärtsoppa som vi ska studsa till med lite mynta. Sen ska vi inte ha grädde i soppan så som vi brukar när vi puttar i lite. Vi ska låta grädden få spela förstafiol. Den ska vara längst fram bland stråkarna och spruta ut sitt goda fett, säger hon.

Soppan mixas ihop

Det hon menar är att soppan i sig är väldigt enkel och blandas egentligen bara i en mixer. Det är tillbehöret, en smaksatt, slövispad (!) grädde, som egentligen höjer hela skapelsen.

Hon vispar grädden lite lätt, eller ”slött” som hon säger. Den går sedan in i kylen en stund medan hon gör soppan.

Egentligen är det enda som behöver göras att lägga i tinade, gröna ärtor i en blender/mixer. Sedan häller man på en buljong som man kokar upp med charlottenlök, vitlök och ingefära. Man mixar allting i maskinen och slänger sedan även ner några myntablad som man också mixar ner.

– Grejen när man gör sån här soppa med frysta ärtor är att man får sötman från ärtorna. Den är väldigt god. De ska man inte koka upp för då förlorar de färg, säger ”Mat-Tina”.

Sedan återgår hon till grädden som varit i kylen ett tag. Hon smaksätter den med rivet citronskal, lite citronsaft, flingsalt och en skvätt tabasco.

En enkel och smarrig soppa som man kan dra ihop på några minuter. För mörka höstkvällar där man egentligen bara vill sitta hopkurad i soffan.

Ingredienser:

  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk ingefära i skivor
  • 2 msk rapsolja och 1 msk smör till stekning
  • 1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
  • 4 dl tinade gröna ärtor
  • 2 dl vispgrädde 40 %
  • Rivet citronskal
  • Salt och tabasco till smaksättning

Så här gör du:

  • Skala och skiva lök, vitlök och ingefära.
  • Fräs lök och ingefära i rapsolja och smör i en gryta och slå på buljongen.
  • Häll buljongen i en mixerkanna tillsammans med ärtorna och mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar.
  • Vispa grädden till mjuka toppar med en ballongvisp och smaksätt grädden med salt, några stänk tabasco och rivet citronskal.
  • Lägg upp soppan i skålar och skeda den lena grädden på toppen. Servera direkt!

Recept: Tina.se

Tack för receptet på den smakrika och lite spännande soppan, Tina. Den ska jag verkligen testa mig på i framtiden.