Forskare: Det händer i kroppen om du börjar äta havregryn varje dag

Att havregryn är nyttigt har säkert de flesta hört någon gång. Vi vet att många väljer att äta havregrynsgröt till frukost när de ska hålla sig mätta länge.

Eller, innan de ska göra något fysiskt ansträngande som kräver uthållighet. 

Men vad händer egentligen i kroppen när man äter mycket havregryn? Ganska mycket har det visat sig.

När man var liten fick man höra att havregryn gör en stark. Det är varken sant eller falskt. Havregrynen i sig kommer inte att göra att du orkar lyfta tyngre, men att starta dagen med havregrynsgröt kommer göra dig piggare och mer uthållig för att orka prestera mer under dagen. 

För att intag av ett livsmedel ska ge märkbar effekt bör du äta det regelbundet. Havregryn hör till de livsmedel du kan äta av ofta.

Här kommer några fördelar med havregryn.

1. Bra för matsmältningen

Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta 25-35 gram fibrer per dag. Äter du 100 gram havregryn täcker du en tredjedel av ditt dagsbehov av detta. Äter man för lite fibrer kan matsmältningen krångla, vilket kan innebära både förstoppning och uppblåsthet. 

2. Rikt på protein

En portion (cirka 8 matskedar) havregryn ger dig 15 procent av det rekommenderade dagliga intaget av protein. Vill man minska sitt intag av kött men ändå är mån om att få i sig protein är daglig havregrynsgröt ett bra tips.

Bild: Shutterstock

3. Förebygger tjocktarmscancer

En studie publicerad i Medical News Today visar att havregrynsgröt minskar risken för att drabbas av tjocktarmscancer. Studien har involverat nästa 2 miljoner människor.

4. Håller sjukdomarna borta

Havregryn är rika på kolhydrater, vilka är en stor och nödvändig källa till energi. Grynen innehåller också också olika mineraler och B- och E-vitaminer. Tillsammans gör de kroppen mindre mottaglig för sjukdomar. 

Havregryn är också rika på nyttiga fetter som gynnar blodkärlen och cirkulationssystemet.

5. Håller dig mätt längre

En stadig och fiberrik frukost gör att du har energi till dina åtaganden flera timmar framåt. Du undviker att få energi-dippar som gör att du småäter eller tar något sött för att snabbt piggna till. 

Kände du till detta?

Tryck nu på DELA-knappen!