Så reagerar din kropp om du börjar äta havregryn varje dag – resultatet kommer att förvåna dig

Sedan man var liten knodd har man fått inpräntat i skallen att frukosten är dagens viktigaste mål.

En god och näringsrik frukost sätter verkligen grunden för en bra dag.

Havregryn är ett av världens mest populära spannmål, vilket är helt naturligt då det innehåller väldigt mycket proteiner, kolhydrater, vitaminer och andra näringsämnen som gör kroppen gott.

Förutom att det är gott och mättande så finns det en hel lista på anledningar till varför du bör äta mer havregryn. Dessutom är det billigt och går att äta året runt.

Se bara punkterna här nedanför.

1. Reglerar blodsockret

Havre innehåller betaglukaner, som hjälper till att sänka kroppens kolesterolvärde. Betaglukaner är ett gelbildande fiber och sitter precis under havrets skal. Studien finns publicerad i American Journal of Medical Nutrirtion.

2. Kan förebygga tjocktarmscancer

Flertalet studier visar att ett dagligt intag av havregryn minskar risken för tjocktarmscancer. I de omfattande studierna har nästan 2 miljoner människor varit delaktiga.

Bild: Pexels

3. Enklare att tappa kilon

Journal of the American Collage of Nutrition har publicerat en studie där man låtit en grupp äta havregrynsgröt till frukost, medan den andra gruppen fick frukostflingor.

Båda målen innehöll 363 kalorier var – de som ätit gröt kände sig dock mätta längre och hade därför lättare att gå ner i vikt.

4. Mer energi

Havre är rikt på kolhydradater och förser kroppen med värdefull energi. Tidningen Aktiv Träning skriver därför att havregrynsgröt är den perfekta frukosten.

Förutom kolhydrater så innehåller havre både B- och E-vitamin, som hjälper kroppen att hålla sjukdomar borta.

5. Bra för hjärtat

Studier vid Harvard University visar att personer som äter havregryn löper mindre risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar.

Kvinnor som äter 2-3 portioner av fullkornshavregryn hade 30 procent mindre risk att dö av en hjärtattack eller andra hjärtsjukdomar, än de som åt en portion eller mindre.

6. Proteinrikt

Havregryn är överlägset alla andra spannmål vad gäller balansen mellan protein, fettsyror och aminosyror.

En portion (cirka 8 matskedar) havregryn ger dig 15 procent av det rekommenderad dagliga intaget av protein. Perfekt om du försöker äta lite mindre kött, skriver Må Bra på sin hemsida.

7. Hjälper matsmältningen

Att fibrer är bra för matsmältningen vet du kanske redan? Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta 25-35 gram fibrer per dag.

En portion gröt innehåller 1/5 del av det dagliga intaget. Börjar du dagen med en portion gröt är du alltså redan en bra bit på vägen.

Fibrerna hjälper till att hålla igång tarmarna och motverkar förstoppning, dessutom håller du dig mätt längre.

8. Kan hjälpa mot eksem

Havre finns redan i flertalet hudvårdsprodukter. Nu visar studier att det även är bra för hudåkommor som eksem och inflammerad hy.

Bild: Wikimedia Commons

9. Rikt på antioxidanter

Havre innehåller massvis med antioxidanter, en av dessa är avenantramider som bara finns i havre och har flera bra egenskaper.

Det kan båda hjälpa mot klåda, och inflammationer och hjälper till att sänka ditt blodtryck.

Efter att ha läst detta kommer jag definitivt att börja äta havregrynsgröt till frukost lite oftare. Att det var en bra frukost visste jag redan, men att det var så här bra hade jag ingen aning om. Kom ihåg att det du alltid bör välja fullkorshavregryn.

Bild: Shutterstock

Kände du till detta?

Tryck gärna på DELA-knappen!