Leif Mannerströms gubbröra är ett måste på midsommar –detaljen gör rätten extra smarrig

Gubbröra är en klassiker som passar perfekt på midsommarbordet. Här nedan bjuder stjärnkocken Leif Mannerström på sitt recept.

Han föredrar även att äta rätten varm snarare än kall.

Det finns några klassiker som alltid måste finnas på midsommar. Sill, lax, västerbottenpaj. Listan kan göra otroligt lång.

Gubbröra

Gubbröra är också en traditionell rätt som många kräver till midsommar. Stjärnkocken Leif Mannerström är en av dem. Här nedan kommer hans recept på en utsökt, varm gubbröra som han älskar att servera.

Leif Mannerström
Leif Mannerström. Foto: Youtube

Receptet kommer från hans egen Youtube-kanal.

– Med tanke på den stora framgång vi haft med den kalla gubbröran tänkte jag i dag göra den varm. Jag tror nämligen att från början är det tänkt att gubbröra ska vara varm och serveras i en panna vid bordet. Sen får man toast till som man lägger upp den på, säger han.

Krävs inte många ingredienser

Det som är bra är att det inte krävs så många ingredienser för att lyckas skapa magi i köket. Finhackad gullök, hackade ägg, ansjovis, vårlök, dill och gräslök är det du behöver köpa hem.

Sedan behövs det smör till stekning samt salt och peppar förstås.

– Det här vet jag är en riktigt bra rätt. En bra vickningsrätt till exempel. Man sitter på kvällen och är sugen på en pilsner, då kan man ta och köra litegrann, säger Mannerström och fortsätter:

– En skummande pilsner till det här, det är inte att leka med. Eller två.

Leif Mannerström börjar med att fräsa löken i en panna med smör. Han saltar, pepprar och sänker sedan värmen innan äggen går ner i pannan. Efter ytterligare en minut lägger han ner fisken i pannan och rör runt.

– Ansjovis är en fantastisk smaksättare. Det är mycket umami i det här, säger han.

”En liten rackare till”

Strax innan allting är klart häller han ner fint skuren vårlök och finhackad dill och gräslök. Sedan ska allting blandas och få lite mer färg innan det kan serveras.

Gubbröra
Mannerströms gubbröra. Foto: Youtube

– Så sätter man fram den här på bordet så får gästerna ta, lite rostat bröd på sidan om. En liten rackare till. Ett gott glas öl. Så är lunchen fullbordad, eller om vi har det på kvällen. Det är helt suveränt faktiskt, säger han.

Här nedanför kan du själv se hur Leif gör.

Wow!

Tryck nu på DELA-knappen!