Robinson-vinnaren Michael Björklund har blivit årets kock – när du ser hans friterade torsk förstår du varför

Kanske känner du igen Michael Björklund? Det är inte så konstigt. Han har nämligen vunnit ”Robinson 2020”, tävlat i ”Kockarnas kamp” och blivit utsedd till årets kock både i Sverige och i Finland.

I klippet nedanför ser du honom fixa en riktigt frasig torsk med len potatispuré, krispigt friterad broccoli och en smakrik remoulad.

Michael Björklund, 48, är en åländsk kock, författare och tv-personlighet. Han hamnade i fokus här i landet för första gången när han 2000 utsågs till årets kock i Sverige.

Då hade han redan mäktat med den bedriften i grannlandet Finland tre år tidigare.

Sedan dröjde det lång tid innan han figurerade i svensk tv igen. 2014 var han med i den tredje säsongen av TV4-programmet ”Kockarnas kamp”. Under årens lopp har han drivit restauranger på Åland och på finska fastlandet. Han är också delägare i destilleriet Åland Distillery.

Michael Björklund Robinson
Foto: Youtube

Michael Björklund vann ”Robinson”

2020 kom han tillbaka till Sverige då han presenterades som en av deltagarna i det årets upplaga av TV4-klassikern ”Robinson”.

Han var med samma säsong som Clara Henry och Julia Franzén, när det hela spelades in på Fijiöarna. Michael Björklund lyckades behålla förtroendet från sina lagmedlemmar då han ständigt var ödmjuk, vänlig och alltid lagade mat i lägret. Han var med andra ord väldigt omtyckt och hamnade i princip aldrig i konflikt.

Till slut lyckades han till och med vinna hela finalen och korades till mästare!

I år är han med i den nya revanschsäsong av ”Kockarnas kamp” – utan att avslöja för mycket går det bra för ålänningen.

På sin Youtube-kanal visar han upp sina härliga matkreationer. I detta klipp lagar han en frasig dubbelpanerad torsk i sin fritös. Han serverar den med potatispuré, remouladsås och friterad broccoli.

– Vi ska fritera torsk, vi kommer ha broccoli till den och så ska vi göra remoulad med äpple, saltgurka, kapris och lite dill, säger han om måltiden.

Läs mer: Jamie Olivers griljerade julskinka kommer få gästerna att skrika efter mer – visar speciella ingrediensen

Så gör du hans remoulad

Han börjar med att fixa remouladen. Finhackar kapris, skär gurkan i mindre bitar och river sen äpplet i ett rivjärn. Både gurkan och äpplet måste pressas på vätska, så såsen inte blir för rinnig.

Sedan skär han ner dill, häller på tre matskedar majonnäs och två matskedar crème fraîche och lite peppar.

– Salt har jag inte i. För vi har kaprisen som ger lite sälta, och så har vi ju i saltgurka.

Fisken dubbelpaneras, alltså doppas i först vetemjöl, sen vispat ägg och sist i panko-ströbröd. Torsken ska sedan friteras, gärna i en fritös så man slipper laborera med varm olja i en kastrull.

När oljan når 170 grader är det dags att lägga ner fisken. Den får gå cirka 5 minuter i fritösen. Sedan friterar han även broccolibuketter strax innan servering.

Kocken Michael Björklund
Michael Björklund. Foto: Youtube

Smör är hemligheten till bra puré

Potatispurén gör han genom att koka mjölig potatis utan skal, mosa den i kastrullen med en ballongvisp när den är klar och sedan värma upp smör och mjölk i en annan kastrull. Sedan häller han på smör- och mjölkblandningen och vispar till purén är alldeles slät och fin.

– Man behöver inte vara rädd att man tar i för mycket smör. Jag har aldrig varit med om att man har spräckt en potatispuré.

I slutskedet saltar han fisken och broccolin lite extra och garnerar sedan alltihop med en citronklyfta.

Det här behöver du:

Till fisken: ca 300g filé av torsk, panko (ströbröd), vetemjöl, 2 vispade ägg, salt
Till remouladsåsen: 1 msk kapris, 2 msk creme fraiche, 3 msk majonnäs, 1 äpple, 1 saltgurka, 4-5 hela kvistar dill, peppar
Till potatispurén: ca 400g potatis (mjölig), 1-2 dl mjölk, 50g smör, salt
Tillbehör: En hel broccoli, citron till garnityr

Smaklig spis! Hoppas ni provar detta hemma.

Sån här god mat hade Michael Björklund aldrig chansen att laga på ön ute i havet – så kul att se hur han får glänsa i sitt rätta element, köket.