Sill och tunnbröd är kombinationen från himmelriket – så gör du midsommarlunchens läckra succé

Sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol.

Det är juni och midsommarafton står runt hörnet. Och vad passar då inte bättre än en snabb silltårta som varken kräver stekpannor, ugnar eller timmar i kyl och frys.

Jag lovar, den här slänger man ihop på ett kick.

Många tycker kanske att det är lite konstigt att vi dukar upp samma maträtter varje högtid. Men när det kommer till kritan så finns det ju så otroligt mycket gott på det svenska smörgåsbordet.

En av mina personliga favoriter är utan tvekan sill.

Men många tänker nog inte på att man kan äta det på helt andra sätt än det traditionella.

Vad sägs om en silltårta exempelvis?

Den klassiska silltårtan med kavring har varit en favorit i decennier, men jag har funnit en ny variant som både är smäktande vacker och naggande god.

Du kan dessutom styra lite över mängden, beroende på hur många gäster du får … eller om du hugger en själv till middag redan ikväll.

Silltårta med tunnbröd
Foto: Matbibeln

Du behöver:

Tunnbröd

Smör

Kokt potatis

Gräddfil

Inlagd sill

Senapssill

Rödlök

Gräslök

SÅ GÖR DU:

Lägg ut ett tunnbröd på ett fat och bred på lite smör

Skiva potatisen och fördela jämnt över brödet

Häll över lite gräddfil

Placera ut inlagda sillbitar över brödet

Finhacka rödlöken och gräslöken och strö över sillen

Ta ett nytt bröd och bred på smör

Lägg på ytterligare ett lager av potatis och gräddfil

Placera ut några bitar senapssill över brödet och strö över löken

Toppa med ännu ett bröd och gör om samma procedur

Lägg på ytterligare ett bröd, bred på gräddfil och toppa med finhackad lök och fina Sverigeflaggor eller annan festlig dekor. Du bestämmer!

I videon nedan ser du mer av hur du gör den smarriga tårtan:

Så gott ju!

Tryck nu på DELA-knappen!