10 saker som händer i kroppen om du börjar äta sötpotatis

På senare år har sötpotatis blivit allt populärare och numera finns den överallt – i butikerna, på middagsbjudningar och som pommes på trendiga hamburgerhak.

Men varför har denna rotknöl letat sig in och befäst sin plats på våra matbord? Tja, kanske för att det är ett väldigt nyttigt livsmedel!

Nu är ju både sötpotatis och vanlig potatis är nyttigt, båda två är naturliga livsmedel och icke-processade.

Men sötpotatisen har några ytterligare äss i rockärmen, som i mitt tycke gör den lite nyttigare än vanlig potatis.

Läs här under så förstår du nog vad jag menar!

Är sötpotatis bättre än vanlig potatis?

Potatisen och sötpotatis påminner mycket om varandra när det kommer till näringsinnehåll. Båda varianterna innehåller viktiga mineraler och vitaminer.

Varför är sötpotatis nyttigt då? Jo, sötpotatisen har mycket mer betakaroten än vanlig potatis och den innehåller även mer fibrer. Sötpotatisen har dessutom ett lägre GI än potatisen.

10 skäl till varför sötpotatis är bra

Shutterstock

1. Rik på betakaroten

Sötpotatis innehåller mycket betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Betakaroten är en viktig antioxidant som skyddar kroppen mot en rad sjukdomar och problem.

Sötpotatis innehåller ungefär en tredjedel så mycket betakaroten som morot, men betakaroten är nästintill obefintligt i vanlig potatis.

2. Reglerar blodsockernivån

Sötpotatis är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater och ett bra alternativ till dig som har problem med blodsockret.

Fibrerna i sötpotatisen hjälper dessutom till med att reglera blodsockernivåerna samt att förebygga insulinresistens.

3. Tio gånger så mycket kalcium

Sötpotatis innehåller tio gånger så mycket kalcium som vanlig potatis. Mineralen kalcium behövs för att skelettet ska kunna växa normalt.

Det är dock så att 100 g sötpotatis tillgodoser ungefär 5 procent av dagsbehovet, så de viktigaste källorna till kalcium är ändå mejeriprodukter, bladgrönsaker och nötter.

4. Lugnar huden

Husmorstips: Buljongvatten från kokt sötpotatis kan lugna hudirritationer och användas som ansiktsvatten, för att rengöra porer.

5. Bra för ögonen

Sötpotatis är en bra källa till A-vitamin. A-vitaminbrist kan skada synen; hornhinnan kan bli torr, vilket leder till grumlig syn. Brist på vitaminet kan också förhindra väsentliga pigment från att produceras.

Ät sötpotatis och se till att du får i dig livsmedel som innehåller mycket betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen.

6. Magen mår bra av sötpotatis

Det höga fiberinnehållet i sötpotatisen säkerställer en hälsosam matsmältning. En kost med sötpotatis tros också förhindra, lindra och motverka förstoppning.

7. Antiinflammatoriska egenskaper

En studie publicerad i Journal of Medicinal Food visade att lila sötpotatisextrakt kunde ha antiinflammatoriska effekter. 

8. Minska risken för hjärtsjukdom och fetma

Forskning tyder på att ökad konsumtion av vegetabiliska livsmedel, som sötpotatis, minskar risken för fetmadiabeteshjärtsjukdomar och den totala dödligheten.

9. Hjälper gravida

Väntar du barn eller vill du bli gravid? Då kan sötpotatis vara bra för dig! Sötpotatis är bra för dem som är gravida eller försöker bli gravida, eftersom de innehåller rikligt med folat (folsyra), vilket är viktigt för fosterutvecklingen.

10. Kan skydda mot prostatacancer

Enligt en studie på 450 yngre män, utförd av Harvard School of Public Health Department of Nutrition, kan en kost rik på betakaroten skydda mot prostatacancer.

Betakaroten kan också skydda mot tjocktarmscancer, enligt denna japanska studie.

Jag gillar verkligen sötpotatis och föredrar den framför vanlig potatis.

Men sötpotatis och vanlig potatis skiljer sig egentligen inte så mycket åt, när man tittar på näringsämnena och de innehåller ungefär lika mycket kolhydrater. Men det är ju bara bra, för då komplementerar de ju varandra!

Visste du om hur nyttigt det var med sötpotatis? Jag ska i alla fall njuta av alla hälsosamma fördelar nästa gång jag äter detta! 

Dela gärna vidare denna artikel i ditt Facebook-flöde om du tycker att fler borde upptäcka detta!