Recept på klassisk råraka – så gör du husmansfavoriten enkelt hemma

När man är hungrig är det få saker som slår svensk husmanskost. Så här får du till riktigt smarriga och mättande rårakor, på recept av Lindas bakskola.

Krispigt, smakrikt, gott och lättlagat.

Råraka är verkligen något som går hem hos både stora och små, och som sällan slår fel vid middagsbordet.

Serverat med ens favorittillbehör gör det alltid succé hos hela familjen, och bäst av allt är att det faktiskt är enkelt att laga och snällt mot plånboken.

Linda Andersson, känd från Lindas bakskola & matskola, har delat med sig av sina bästa tips på hur du får till de perfekta rårakorna.

Rårakor- du behöver:

Receptet är från Lindas bakskola och blir ca 1 portion

  • 2 potatisar per person
  • salt
  • svartpeppar
  • Olja eller smör

Till servering:

  • 1 msk löjrom/stenbitsrom
  • 2 msk crème fraische/gräddfil
  • 2 msk rödlök, hackad
  • dill/gräslök

Gör så här:

  1. Skala potatisen och riv den grovt (om potatisen har ett tunt, rent skal kan det vara kvar).
  2. Krama vätskan ur potatisen i ett durkslag.
  3. Värm upp en stekpanna med olja och/eller smör.
  4. Lägg i riven potatis och platta till en tunn pannkaka med en stekspade. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg. Salta och peppar. Stärkelsen i potatisen gör att potatisen håller ihop.

På hemsidan tipsar hon även om att inte vända rårakan för tidigt, då den kan falla sönder. Istället är det en god idé att vänta några minuter tills den fått en gyllenbrun färg på undersidan.

Här kan du se exakt hur du ska gå tillväga: